![](/media/lib/172/n-brazowe-karly-72d316873e35fbc05559dc00afc57ce5.jpg)
Czerwony brązowy karzeł
6 lutego 2014, 13:10Brązowy karzeł ULAS J222711-004547 przykuł uwagę naukowców swoją niezwykła barwą. W porównaniu z innymi brązowymi karłami jest niezwykle czerwony. Uczonym korzystającym z Very Large Telescope w Chile udało się odkryć, skąd niespotykany kolor karła
![](/media/lib/182/n-merritt_island_nwr-b73f78f28966439569fa72e3d13d9100.jpg)
Kosmiczny spór o rezerwat przyrody
2 stycznia 2014, 10:07Publiczno-prywatna firma Space Florida chce wybudować komercyjne centrum lotów kosmicznych, które miało by być zarządzane przez stan. Problem w tym, że na miejsce budowy wybrano chroniony od 50 lat cenny przyrodniczo obszar. Do 21 lutego potrwają konsultacje społeczne, w ramach których każdy chętny będzie mógł wypowiedzieć się na temat planów budowy czy zaproponować inne miejsce jej realizacji.
![](/media/lib/93/n-chiny-aec505684101f470e09587484b316449.jpg)
Udany start chińskiego łazika
2 grudnia 2013, 18:10Chiny dokonały udanego wystrzelenia swojego pierwszego łazika księżycowego. Wczoraj o godzinie 19.30 czasu polskiego w ramach misji Chang'e 3 wystartowała rakieta Długi Marsz-3B, na pokładzie której znajduje się łazik Yutu
![](/media/lib/179/n-orzechy-19243c3b641a129590cab6187fa7ce44.jpg)
Orzechy zmniejszają ryzyko zgonu
21 listopada 2013, 11:04Z największego przeprowadzonego dotychczas studium wynika, że u osób, które codziennie zjadają garść orzechów dziennie ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny jest w ciągu 30 lat o 20% niższe niż u osób, które w ogóle orzechów nie jedzą. O wynikach badań przeprowadzonych przez ekspertów z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health poinformowano na łamach New England Journal of Medicine.
![](/media/lib/176/n-whisky-f6f0f378f305108d8887da7ddcc38470.jpg)
Dizajnerskie wydobywanie smaku
10 października 2013, 13:36Prof. Charles Spence z Uniwersytetu w Oksfordzie zbadał 300 osób i wyliczył, że otoczenie ma o wiele większy wpływ na smak, niż się zakłada. Whisky pita w czerwonym pomieszczeniu z owocami wydaje się o 10% słodsza, a zielony pokój wypełniony roślinami wzmacnia nuty trawiaste aż o 15-20%.
![](/media/lib/170/n-groklaw-8bd8987ed7a86d91e91c967c2a2f729f.jpg)
Groklaw kończy działalność
20 sierpnia 2013, 12:30Wielokrotnie nagradzana witryna Groklaw, która od 10 lat była istotnym źródłem informacji na temat prawnych aspektów oprogramowania Open Source, patentów czy praw autorskich, została zamknięta przez swoją założycielkę
![](/media/lib/169/n-braciakelly-ad4924f9c342c49185a1f35c737400bd.jpg)
Kosmiczny eksperyment na bliźniętach
7 sierpnia 2013, 14:31Mark i Scott Kelly są wyjątkowi. To jedyne bliźnięta jednojajowe, będące jednocześnie astronautami. Ich przynależność do elitarnego klubu astronautów stwarza niepowtarzalną okazję do przeprowadzenia badań nad wpływem pobytu w przestrzeni kosmicznej na ludzkie zdrowie
![](/media/lib/95/n-poradniki-2fddb3544bc3344824159dd838766c3a.jpg)
Mienie biblioteczne odzyskane po ok. 150 latach
6 sierpnia 2013, 10:14Do biblioteki Centre College w Danville w Kentucky wróciła książka, którą wyniesiono lub wypożyczono co najmniej 150 lat temu.
![](/media/lib/165/n-sztucce-eaf6f20f78b3a7cc20a4a51437940728.jpg)
Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).
![](/media/lib/153/n-tokio-5f226429ce5dd23f8656965224ed3537.jpg)
Street View z Galapagos
27 maja 2013, 10:29Google zakończył działania Street View Trekker na Galapagos. Dzięki grupie osób, które wędrowały po Galapagos z 18-kilogramowymi plecakami będziemy mieli możliwość oglądania wysp w Google Street View